Case orange
Medewerkers vertellen

Investeren in vaktechniek

"Ik wilde de theorie en de praktijk (meer) met elkaar verbinden - met oog voor kwaliteit én creativiteit. De kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren op heb mogen doen, deel ik graag met anderen. Ik ben een sparringpartner of adviseur voor hen. Zo help ik ze het beste uit zichzelf te halen," vertelt Johan Koolen, Directeur Vaktechniek Fiscaal Advies & Consultancy bij Wesselman.

Medewerker(s) sinds 2011
Functie Directeur Vaktechniek Fiscaal Advies & Consultancy
Case Graphic orange Johan Koolen
Case

"Mijn rol is vrij solistisch, maar ik werk graag samen met mijn collega's. Klantteams kloppen regelmatig bij mij aan met vragen over adviesstukken of geschillen met de Belastingdienst. Het geeft veel voldoening als we samen tot het beste resultaat voor de klant komen."

"Daarnaast houd ik me bezig met brede vaktechnische ontwikkelingen op fiscaal en adviesvlak," vertelt Johan. "Concreet kun je daarbij denken aan vaktechnisch overleg, het signaleren en inspelen op relevante rechtsontwikkelingen die voortvloeien uit rechterlijke uitspraken en aanpassingen in wet- en regelgeving. In dat kader ben ik ook betrokken bij verschillende fiscale commissies van beroepsorganisaties waarbij we zijn aangesloten, zoals de commissie Fiscaal van het SRA en de knelpuntencommissie van de NOB."

Wat houdt het schrijven van een proefschrift in?

"Een proefschrift is een zeer uitgebreid onderzoek waarin je aantoont dat je een eigen (wetenschappelijke) visie kunt ontwikkelen op— in mijn geval—fiscaal relevante thema's. Het slotstuk van mijn promotie moet uiteindelijk resulteren in een boek waarin ik dieper inga op de grensoverschrijdende juridische splitsing vanuit Nederlands fiscaal perspectief."

"De weg is lang, maar de reis leerzaam. Ruim vier jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van mijn proefschrift. Tijdens de coronapandemie werd ik aangenomen als promovendus aan de Universiteit van Nijmegen. Een relatief unieke positie, zeker omdat ik destijds zelf een proefschriftvoorstel mocht indienen. Dit heeft geleid tot mijn onderzoek, een bijzonder traject, vooral omdat ik daarnaast ook bij de Radboud Universiteit in dienst ben."

"De eerste fase van mijn onderzoek bestond voornamelijk uit een literatuurstudie van het belastingrecht. Ik heb de geschiedenis doorgenomen om te analyseren welke ontwikkelingen door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Dat resulteerde in een uitgebreid onderzoek van ruim vierhonderd pagina’s. Het is essentieel dat de onderzoeksvragen goed worden beantwoord en de boodschap helder wordt overgebracht."

Wat hoop je dat het onderzoek brengt?

"Ik hoop dat mijn werk bijdraagt aan de ontwikkeling van het Nederlandse belastingrecht—en mogelijk ook aan het Europese belastingrecht. Het is uniek voor een kantoor van deze omvang om een directeur vaktechniek te hebben die tevens betrokken is bij een grote Nederlandse universiteit. Dit onderstreept hoezeer we als organisatie gericht zijn op kwaliteit. Momenteel ben ik zelfs betrokken bij twee Nederlandse universiteiten. Naast het schrijven van mijn proefschrift aan de Radboud Universiteit ben ik sinds augustus vorig jaar ook als docent belastingrecht verbonden aan Maastricht University."

"Bij Wesselman heb ik in de voetsporen mogen treden van Hans Arts, mijn voorganger. Daar ben ik enorm trots op," vertelt hij met een glimlach. "Ook ben ik dankbaar dat ik de afgelopen maanden samen met hem het college Europese en Nederlandse vennootschapsbelasting voor masterstudenten heb mogen verzorgen."

Hoe zie je de toekomst?

"Het is mijn streven om de verbinding tussen accountants en fiscalisten binnen Wesselman verder te optimaliseren. Je zou misschien verwachten dat ik blauw ben en dus van nature erg analytisch, maar volgens mijn DISC-profiel ben ik voornamelijk geel. Ik wil anderen inspireren en verbinden, en dat zie je ook terug in mijn rol bij Wesselman. Mijn doel is om de connectie tussen de verschillende disciplines verder te versterken. Uiteindelijk vervult elk individu een belangrijke rol—we doen het immers samen. Het woord 'team' is eigenlijk een acroniem voor 'together everyone achieves more', oftewel: samen bereiken we meer. Daarom werk ik graag in en met teams."

"Na mijn (beoogde) promotie wil ik blijven doceren aan de universiteit en uiteindelijk ook aangesteld worden als professor in het belastingrecht. Binnen universiteiten en de fiscale commissies waar ik bij betrokken ben, hoor en zie ik diverse ontwikkelingen die ik meeneem in mijn rol als directeur vaktechniek fiscaal advies en consultancy bij Wesselman. Die kruisbestuiving is waardevol! Dit sluit perfect aan bij mijn streven om theorie en praktijk met elkaar te blijven verbinden."

2cfa2e8d8763880164d9aef19c255d38
Vragen over de vacature of benieuwd of Wesselman bij jou past?

Johan Koolen helpt je graag verder!

Stuur een bericht!
Gerelateerde verhalen