"Geweldige dingen gebeuren nooit binnen je comfortzone!"
Vier vrouwen, twee opvallende overeenkomsten. Nicole, Ger-Mari, Casné en Mieke besloten om van Zuid-Afrika naar Nederland te verhuizen voor een nieuw leven en een carrière bij Wesselman. Ik sprak met hen over deze sprong in het diepe en vroeg hen hier alles over. Benieuwd naar de grootste culturele verschillen, speciale momenten tijdens hun eerste werkweek en de verwachtingen die ze hadden over het leven in Nederland - en Wesselman als werkgever? Lees verder om erachter te komen.
Hoe was het om de sprong in het diepe te nemen?
"Ik vond het geweldig," zegt Nicole enthousiast. "Het was een frisse start. Mijn man en ik waren klaar voor een nieuw avontuur. We deden het natuurlijk niet alleen voor onszelf. Ook voor onze kinderen. De Nederlandse cultuur lijkt op onze cultuur in Zuid-Afrika, dus dat paste goed. Het was - en is - een geweldig avontuur!"
"Ik vond het stressvol, maar tegelijkertijd ook heel spannend," zegt Ger-Mari. "Spannend omdat je aan iets nieuws begint, maar ook stressvol omdat je niet weet wat je kunt verwachten. Geweldige dingen gebeuren nooit binnen je comfortzone. Een verandering als deze geeft je de mogelijkheid om persoonlijk en professioneel te groeien. Ik begon twee dagen na mijn aankomst in Nederland te werken bij Wesselman, dus er was weinig tijd om te veel na te denken," zegt ze lachend.
Wat viel jullie op tijdens de eerste werkweek?
"Er is sprake van een flexibele hiërarchie," zegt Mieke. "Iedereen kiest zijn eigen werkplek en maakt koffie voor elkaar. De eerste keer dat een van de partners vroeg of ik nog een kopje koffie wilde, was ik aangenaam verrast. Zulke kleine gebaren zijn hier heel normaal."
"De werkplekken vielen ook op omdat ze zo goed voorzien zijn" voegt Casné hieraan toe. "De verstelbare bureaus zijn heel fijn. De donderdagmiddaglunch sprong er ook voor mij uit. Het is niet alleen erg gezellig, maar ook goed verzorgd. Op andere dagen gaan collega's graag wandelen tijdens de lunch. Het is geweldig om je hoofd leeg te maken!"
"Het zorgt voor een betere balans," zegt Nicole. "Collega's krijgen wat frisse lucht en hebben een goede pauze. Je voelt je ook niet schuldig omdat dit hier zo normaal is. Heel anders dan onze lunchpauzes in Zuid-Afrika; super verfrissend!"
Is het pittig om de taal te leren?
"Het Nederlands is moeilijker dan ik had verwacht," geeft Mieke eerlijk toe. Ger-Mari knikt instemmend. "Onze Nederlandse woordenschat zou beter kunnen zijn. We begrijpen sommige woorden omdat het dicht bij de Afrikaanse taal ligt, maar het is moeilijk om jezelf uit te drukken in een vreemde taal. Collega's spreken dagelijks Nederlands tegen ons en dit helpt om de taal sneller te leren."
"In Zuid-Afrika is de zakelijke taal Engels, dus in een professionele omgeving sprak ik zelden Afrikaans," vertelt Nicole. "Mijn Engelse woordenschat is uitgebreid, maar in het Nederlands (nog) niet. Tijdens vergaderingen ben ik soms verrast door hoeveel ik begrijp, maar ik vind het moeilijker om mezelf goed uit te drukken."
Levert dit ook wel eens leuke momenten op?
"Absoluut," antwoorden de dames in koor. "We hebben allemaal verhalen over situaties waarin we de verkeerde woorden gebruikten," zegt Casné. "Onlangs vroeg iemand of ik bijna klaar was met mijn taken. Ik antwoordde vol vertrouwen dat ik 'amper klaar' was. In het Afrikaans betekent amper bijna, maar in het Nederlands is het het tegenovergestelde. Toen ik de verbaasde blik op het gezicht van mijn collega zag, besefte ik dat dit niet helemaal juist was. We mixen woorden uit de verschillende talen. Gelukkig kunnen we er samen om lachen. Uiteindelijk gaat het erom dat je elkaar waardeert en respecteert. Wij proberen in het Nederlands te communiceren, en onze Nederlandse collega's in het Engels. Meestal werkt dat prima, en af en toe leidt het tot heel grappige momenten."
"Soms praat ik met iemand en denk ik dat mijn Nederlands briljant is, maar omdat de accenten en dialecten per regio hier zo verschillend zijn, zijn er andere gesprekken waarin ik me compleet verloren voel," zegt Nicole met een lach. "De dialecten en accenten zijn inderdaad heel verschillend," bevestigt Mieke. "Mijn vriend werkt in België. Daar spreken ze drie verschillende talen. Dat is nog uitdagender!"
Welk beeld dat jullie van Wesselman hadden, bleek in de praktijk heel anders te zijn?
"Ik was heel open-minded toen ik hier kwam en had niet te veel verwachtingen," zegt Mieke. "Als je hoge verwachtingen hebt, kan dat ook teleurstellen. Het kan een uitdaging zijn om je aan te passen, dus het is het beste om dingen te nemen zoals ze komen." De andere dames knikken instemmend.
"Het is een aangename verrassing geweest om te ervaren dat je werkgever zo ongelooflijk bezorgd is over je werk-privébalans en persoonlijk welzijn. Het is niet alleen iets wat wordt besproken, maar ook actief wordt aangemoedigd en ondersteund," geeft Nicole toe.
Wat maakt Wesselman een fijne plek om te werken?
"Het is een zeer gastvrije omgeving en er is open communicatie dankzij de flexibele hiërarchie. Iedereen is vriendelijk en bereid om te helpen," vertelt Ger-Mari. "Het vertrouwen is groot en we hebben de vrijheid om te handelen wat betreft werk. In één-op-één gesprekken met mijn coach vraagt ze niet alleen hoe het werk gaat, maar is ook oprecht geïnteresseerd in mij als persoon. Ze vraagt hoe ik aard in Nederland en hoe ik me aanpas aan de veranderingen."
"Daar ben ik het mee eens," antwoord Casné. "Ik waardeer ook dat het een leeromgeving is. Ik heb een compleet andere juridische achtergrond. Er zijn overeenkomsten tussen het werk dat ik vroeger deed en wat ik nu doe, maar ik wil me ontwikkelen binnen het vakgebied. Het feit dat dit hier mogelijk is, is geweldig. Ik ben van nature nieuwsgierig en wil begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Hier wordt tijd en moeite genomen om dingen uit te leggen wanneer de situatie erom vraagt. Het maakt Wesselman een geweldige plek om te werken."